Нилс Бор

Роден на 7 октомври 1885г. в Копенхаген, Дания
Починал на 18 ноември 1962г. в Копенхаген, Дания

Биография

Баща му е професор по физиология в Копенхагенския университет, а майка му произлиза от добре известно сред банковите, политическите и интелектуалните среди еврейско семейство. В дома им редовно се провеждат оживени дискусии по различни научни и философски въпроси. През 1908 г. завършва университета в Копенхаген. Защитава докторска дисертация през 1911 г. Работи в Кеймбридж с Джоузеф Джон Томсън и в Манчестър с Ернест Ръдърфорд. В периода 1914 - 1916 г. чете курс по математическа физика в Манчестър. През 1916 г. получава катедрата по теоретична физика в Копенхаген.

Нилс Бор е основател на Института по теоретична физика в Копенхаген и създава там световна научна школа. От 1920 до 1962 г. е негов директор.
През годините 1943 - 1945 работи в САЩ. Участва в проекта Манхатън за създаването на атомната бомба.
Умира в следствие на сърдечен удар.

Научни постижения

Нилс Бор създава атомния модел на Бор, в основата на който са планетарният модел на атома, квантовите представи и предложени от него постулати. През 1923 г. въз основа на своя модел на атома той първи успява да обясни периодичната система на елементите на Менделеев. Теорията на атома на Бор обаче била непълна и вътрешно противоречива, защото механично обединява понятия и закони от класическата физика с квантови условия.

Количествено обяснение на многообразието на явленията в атомния свят дава квантовата механика, за чието същинско развитие големи заслуги имат Бор и неговият институт.

През 1927 г. Бор формулира най-важния принцип във физиката - принципа на допълнителността, който постановява, че на микрониво материята може да се наблюдава или в корпускулярен (като частици) или във вълнов (във вид на лъчи) вид, но никога и в двата едновременно. А през 1936 г. създава фундаменталната за ядрената физика представа за протичането на ядрените реакции - модела на сложните ядра. През 1939 г. съвместно с Дж. А. Уилър развива теорията за деленето на ядрото - процеса, при който се освобождават огромни количества ядрена енергия.

Бор създава световна научна школа. Израсналите в неговия научен институт физици работят по целия свят. Бор е член на Датското кралско научно дружество, а също и на много други научни дружества и академии. Получава Нобелова награда за физика през 1922 г.

Институтът Нилс Бор

0 коментара:

Публикуване на коментар