За българската наука накратко

  • Космически изследвания

Българският астроном Георги Мандушев е сред откривателите на една от най-големите планети извън Слънчевата система, намирани досега - TrES-4.
кликнете тук за повече информация ->

TrES-4 се върти около звездата GSC02620-00648, която се намира на 1435 светлинни години от Земята.
Като обем TrES-4 надвишава Юпитер със 70%, но като маса отстъпва доста пред нашия гигант и съответно има много по-малка плътност - 0,2 г/куб. см. Името на TrES-4 е съкращение от "Transatlantic Exoplanet Survey" - мрежа от три телескопа в Аризона, Калифорния и на Канарските острови. Екзопланетата (т.е. планета извън Слънчевата система) се намира в съзвездието Херкулес, на 1435 светлинни години от Земята. Прави пълна обиколка на орбитата си за около три и половина дни, което означава, че една година там трае по-малко от тукашната календарна седмица. Температурата на повърхността й е много висока - над 1300 градуса по Целзий - заради близкото разстояние до звездата майка, което се изчислява на около 7 млн. км. ВВС цитира българския астроном, който обяснява, че TrES-4 е най-голямата екзопланета и при преминаването си пред звездата я затъмнява с около 1%. Именно благодарение на тази отслабена светлина - чрез т.нар. "транзитен метод" - астрономите установили съществуването на новото небесно тяло.
Д-р Мандушев е завършил СУ "Св. Климент Охридски" през 1989 г. и днес работи в обсерваторията Лоуел във Флагстаф, щата Аризона. Подробности за откритието, в което той има водеща роля, са предоставени за публикация в научното издание "Астрофизикъл джърнъл" под заглавие "TrES-4: A Transiting Hot Jupiter of Very Low Density". От обсерваторията определят новооткрития космически обект като "тайнствен" и "любопитен".
Това е космическият скафандър "Сокол", разработен от Института за космически изследвания (ИКИ) на БАН и използван от космонавтите Георги Иванов и Александър Александров:

  • Компютърни науки и информатика

Компютърните науки са сред най-развитите научни браншове в страната. Американският физик Джон Атанасов, който е с български произход, изобретява първия електронен цифров компютър - специализирана изчислителна машина, която става известна като Компютър на Атанасов-Бери (1937-1942).

В началото на 1980-те год. като част от социалистическия икономически блок Съвет за икономическа взаимопомощ страната разработва и произвежда серийно персоналния компютър „Правец“. Към 2007 г. България е на първо място в Европа по брой на сертифицирани IT-специалисти на глава от населението и на 8-мо място в света по същия показател.

През септември 2008 г. в Държавната агенция за информационни технологии е инсталиран един от 100-те най-мощни (към 2009 г.) суперкомпютри в света - Blue Gene/P., който е и най-мощният суперкомпютър в Източна Европа (вкл. Русия). Използва се от учени от Софийския университет и БАН за изчисления в областта на медицината, астрономията и математиката.

  • Физика

Академик Георги Наджаков е един от най-известните български физици, провеждал изследвания върху фотоелектретите. През 1937 г. Наджаков прави голямото си откритие — установява неизвестно до този момент явление — под едновременното въздействие на електрично поле и светлина върху фотоелектрично проводими диелектрици и полупроводници възниква постоянна поляризация, която на тъмно се запазва, а при осветяване се разрушава, при което протича деполяризационен ток. Веществата, при които това явление може да се наблюдава, Наджаков нарича фотоелектрети.

Над 90 български учени участват в проекта на ЦЕРН, целящ чрез Големия адронен ускорител (свръхмощен ускорител на частици) да разширят познанията в областта на физиката на елементарните частици и дори да се опитат да възстановят условията, при които е възникнала Вселената.

  • Други
- През 2009 български учени създават и успешно тестват препарат, който ефективно спира почвената ерозия и повишава плодородността.

кликнете тук за повече информация ->

Веществото е сложна смес от полимери.
“То може да се конкурира с продуктите на западни фирми. Проблемът е, че все още няма бизнес партньор, който да инвестира в допълнителните проучвания и производството”, обясни ст.н.с. Венко Бешков от Института по инженерна химия.
В разработването се включили няколко от звената на БАН. В опитни зони край Пловдив вече са правени експерименти с химикала. Растенията, засети в почва, обогатена с него, избуявали и били значително по-плодовити от останалите.
Сериозен плюс на средството е, че е абсолютно безвредно, обясни още Бешков. Вкарва се в почвата под формата на воден разтвор. Достатъчно е да се напръска еднократно.
Веднъж попаднал в почвата, полимерът се натрупва в миниатюрни ядра в земята и така запазва естествената й структура. Така ерозията на дадено място може да бъде напълно спряна, а това е проблем, който се среща на много места в страната, обясни ученият. Освен това ефектът от веществото продължава с години, без да се налага постоянно да се пръска отново.
Може да се прилага както на нивите, така и на пасищата.
Изследванията на веществото започнали още през 2003 г. Наскоро учените получили и патент за откритието си, но по-нататъшните изследвания, които биха могли да направят продукта масов, спрели.
Основният проблем е, че у нас няма достатъчно много едри земеделци, които могат да си позволят да инвестират в подобно начинание, обясни Бешков.
Заради липсата на бизнес план не било ясно и каква точно ще е цената на препарата. Според учените обаче у нас има големи перспективи за химикала и евентуалният му пазар се оценява на 10 млн. евро.
Търговското име, с което веществото ще се появи на пазара, също ще зависи и от инвеститорите.

- Според организацията Менса българите са на второ място в света по резултати от тестовете ѝ за интелигентност, а студентите - на второ място по резултати от SAT. Съобразно тестовете на Менса, проведени през 2004 г., за най-умна жена (и сред най-умните хора) е определена българката Даниела Симидчиева, която постига коефициент на интелигентност 200.

0 коментара:

Публикуване на коментар