Български растения и храна в космоса

Доказано е, че безтегловността не е пречка за пълен цикъл на развитие и от семената, засяти на борда, ще се родят "космически растения” и ще се ползват за храна и пречистване на въздуха на екипажите при бъдещите продължителни полети на човека (първоначално до Марс).

И днес българските учени са търсени и желани партньори и може да се твърди, че няма голям международен проект, в които да не са канени да участват специалисти от България. И сега на борда на Международната космическа станция се намира създадена у нас апаратура за изследване и контрол на радиационната обстановка.

Едно от престижните достижения на българската наука е създаването на космическото меню. Нашата космическа храна е дело на учените от Института по криобиология и лиофилизация, които разработват съвременни биотехнологии за студено консервиране и исушаване на биологични материали във вакуум. В резултат на което водното съдържание у тях се намалява до равнището от 2 до 5 процента.,т.е. те са сублимирани. В списъка на нашите космически храни са включени кисело мляко с овесено брашно,няколко вида ядки,набор от лиофилизирани плодове - ягоди, ябълки кайсии, праскови, пъпеш, и други. Българското меню е адаптирано за четирикратен дневен хранителен режим - две закуски,обяд и вечеря. Характерно за този вид храни е,че те имат продължителност на съхранение до 5 години. Те покриват изискванията на организма от хранителни биологични вещества, като средната стойност е 3000-3200 ккал.

(информацията е от "Общобългарският портал")

0 коментара:

Публикуване на коментар