БЕО Мусала

Базова екологична обсерватория (БЕО) - Мусала има за цел следене, мониторинг и изследване на:
  • глобалните изменения,
  • климата,
  • аерокосмическата и земна среда,
  • природните опасности и технологичните рискове. 



Създадена е през 1959г. под името Станция за космични лъчи на вр. Мусала към Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) на Българската академия на науките (БАН). Тя е пряко следствие от широкото международно сътрудничество и авторитета на БАН, а през 1999г. е възстановена (след като е изгоряла през 1984г.) като Базова екологична обсерватория, предимно благодарение финансовата и експертна подкрепа на Министерството на околната среда и 
водите на Република България, проектите HIMONTONET , BEOBAL и EUSAAR от Пета и Шеста Рамкови програми на ЕС, ИЯИЯЕ БАН и неговото международно сътрудничество. 
  • БЕО е инициатор за интензифицирането и развитието на Мрежата на Европейските високопланински обсерватории (2003г.) 
  • БЕО Мусала е номинирана за GAW станция на Световната метеорологична организация (GAW – програма на СМО за Глобално следене на атмосферните процеси) 
  • БЕО е валидирана като обект от Изследователската инфраструктура с Паневропейска значимост (2007г.)  
Основни дейности, които се извършват са:
- комплексно наблюдение и контрол на околната среда
- слънчево-земни взаймодействия
- физика на космичните лъчи
- физика и химия на атмосферата
- пренос на радионуклиди и токсични елементи
БЕО Мусала е уникална високопланинска обсерватория в Европа, защото е рожба на идеята за впрягане на гигантския потенциал на ядрената наука и технологии за изследването, следенето и опазването на околната среда. Уникална е и с това, че е рожба на ядрен институт.

Родена от природата радиоактивността неусетно благодарение на човека и политиката започва да й се „противопоставя”. И все по-малко хора разбират, че всъщност са неотделими от нея, и че повечето хай-тех постижения на цивилизацията са немислимми без ядрената наука и технологии. Затова няма нищо по-естествено от ориентацията на един ядрен и физически център не само към ядрената енергетика и теорията на ядрото, но и към околната среда, към дълбините на Земята и космоса...

От анализа на елементния състав на всичко, което ни заобикаля - от билките, до водите,  почвите и животните, до пулса и динамиката на това, което е продукт и едновременно основание на живота на Земята – нейната атмосфера.

Ръководител на БЕО Мусала е проф. Йордан Стаменов, чл. кор. на Българската академия на науките. Той е завършил ядрена физика в Техническия университет в Дрезден, Германия и е специализирал астрофизика на космичните лъчи във Физическия институт „П.Н.Лебедев” на Руската академия на науките – защитил е двете си дисертации при учени със световна известност, участвал е 16 години в създаването и стартирането на експерименти за изследване на космичните лъчи на Високопланинската обсерватория в Тян-Шан, а впоследствие е основал и развил важни експерименти и изследвания във Франция и България. Той е член на Съвета на ЦЕРН и представител на българската научна общност в ЦЕРН и редица други международни организации, което създава допълнително благоприятна среда за развитие на БЕО Мусала.

0 коментара:

Публикуване на коментар