"Атом" - спираща дъха научнопопулярна поредица

Ако човек погледа малко повече филми на научна тематика, в един момент започва да му се струва, че всички са едни и същи. Омръзват му и спира да ги гледа. Ако пък въобще не е гледал подобни екранизации, се чуди откъде да започне, какво да избере и в крайна сметка може тотално да се откаже, пометен от лавината научнопопулярни продукции, които ще го залеят в Интернет.

Е, трилогията "Атом" от 2007г. е решение на пробрема и в двата случая. В нея Jim Al-Khalili, британски професор по теоретична физика, ще ви разкаже историята на атома - тази мистериозна градивна тухличка на материята. Увлекателното приключение започва още с индустриалната революция, продължава с ожесточените научни спорове и дилеми от началото на ХХ в., представяйки множество гледни точки, и завършва със съвременните теории и хипотези, които стават все по-объркващи и плашещи.

Предимствата на поредицата са няколко. Първо, всичко е структурирано изключително ясно и логично, следвайки хронологията на събитията. Сериите са като стълба, по която зрителят се изкачва и с всяко ново стъпало надгражда знанията си до момента.
Второ, водещият обяснява сложни наглед понятия и идеи по завидно добър начин, улавяйки простичката есенция на нещата и служейки си с познати обекти (като например топки за билярд), за да изобрази по напълно разбираем и забавен начин това, което казва. Дори да си нямате понятие от физика, гарантирано ще схванете всичко, разяснено във филмите, а ако сте запознати с материята и информацията не е нищо ново за вас, поне ще се насладите на интригуващите асоциации, които ви представят фактите в нова светлина.
Трето, портретирани са множество гениални учени на ХХ в., в дълбочина се засяга човешкото зад науката, в психологически план са издадени терзанията на новаторите, вътрешните им монолози и публичните им конфликти. От тази гледна точка сериите са си направо художествени и философски, особено ако добавим и мъдрия сценарий.
И последно, филмът ще ви въведе в атмосферата на научните среди, защото водещият посещава конкретните ключови места, на които са се правели откритията и са се водили споровете, показва някои от тогавашните уреди, помогнали за прогреса, и освен с научни факти, ще ви занимае и с любопитни подробности, които едва ли бихте могли да научите от Wikipedia.
Препоръчвам трилогията на всички, можете да си я набавите от Колибка, само напишете atom 2007 в полето за търсене и свалете филмите. Първата серия се казва "Сблъсъкът на титаните", втората - "Ключът към космоса", а третата - "Илюзията, наречена реалност".

0 коментара:

Публикуване на коментар